Minister uit kabinet-Kohl veroordeeld wegens schending van vertrouwen

Print
De rechtbank in Wiesbaden heeft de voormalige Duitse minister van binnenlandse zaken Manfred Kanther maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar en een boete van 25.000 euro omdat hij jarenlang begrotingsplannen heeft vervalst. De straf voor de ex-minister uit de regeringen van de christen-democratische bondskanselier Helmut Kohl is veel zwaarder dan de eis van de openbaar aanklager.
Volgens de rechter heeft Kanther zich schuldig gemaakt aan "het jarenlang schenden van de wetten voor transparantie" door tussen 1991 en 1998 systematisch de begrotingsplannen te vervalsen. Daarnaast strafte de rechter Kanther voor het in 1983 doorsluizen van bijna 21 miljoen mark (11 miljoen euro) aan fondsen voor de CDU-afdeling in de deelstaat Hessen naar Zwitserse bankrekeningen om te voorkomen dat de partij daar verantwoording over diende af te leggen bij de overheid.
Kanther noemde de straf ongelooflijk en sprak de hoop uit dat het Duitse hooggerechtshof het vonnis zal vernietigen. "Om een 22 jaar oud proces zo te criminaliseren is volledig absurd", zei hij.

Ex-kanselier Kohl was in november 1999 het middelpunt van een groter schandaal toen hij bekende voor zo'n twee miljoen mark (een miljoen euro) aan niet geheimgehouden, en dus illegale, donaties te hebben ontvangen. De voormalige CDU-leider wilde niet zeggen van wie hij het geld had gekregen en ontkende dat hij ooit was omgekocht.