Murat Kaplan neergeschoten bij inbraakpoging Londerzeel

Print
Murat Kaplan is dinsdagochtend inderdaad neergeschoten door de politie van Londerzeel. Dat heeft het parket van Brussel dinsdag meegedeeld. De zwaargewonde gangster werd naar het Algemeen Ziekenhuis van de VUB overgebracht. Hij is niet in levensgevaar.
BR> "De schietpartij vond dinsdagochtend omstreeks 6 uur bij een houthandel in Londerzeel plaats na een poging tot inbraak", bevestigde de politie eerder. Een onderzoeksrechter is aangesteld en heeft zich naar de plaats van het gebeuren begeven.

Murat Kaplan, nu ongeveer 43 jaar oud, zette België in rep en roer toen hij op 3 mei 1993 samen met Basri Bajrami en Philippe Lacroix, allebei lid van de bende van Patrick Haemers, uit de gevangenis van Sint-Gillis ontsnapte. Kaplan zou dinsdagochtend omstreeks 6.00 uur zijn neergeschoten langs de A12 in Londerzeel. De topgangster werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Het drietal (Kaplan, Bajrami, Lacroix) zat destijds in de cel voor de ontvoering van de Brusselse politicus Paul Vanden Boeynants in januari 1989.
Tijdens de spectaculaire ontsnappingspoging gijzelde Kaplan bewakers met pistolen en handgranaten en bevrijdde hij de twee andere topgangsters. Met zes cipiers, de adjunct-gevangenisdirecteur, een verpleger en een maatschappelijk werker als menselijk schild baande het trio zich een weg naar buiten. Daar nam Harry Van Oers, de inspecteur-generaal van het Bestuur der Strafinrichtingen, de plaats van de gijzelaars in.
Met de gegijzelde Van Oers, die als levend schild werd gebruikt, konden de gangsters, na een dolle rit door Brussel, ontsnappen. Achteraf gijzelden ze nog een gezin in Kortenberg en daarna nog één in Tremelo. Daar lieten ze Van Oers vrij. Kaplan werd elf dagen na de ontsnapping weer gevat. In 1998 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank Kaplan tot 54 maanden celstraf voor zijn aandeel in die "ontsnapping van de eeuw".

Volgens zijn advocaat Hein Diependaele werd Kaplan, die van Albanese origine, in zijn hele leven veroordeeld tot alles samen een celstraf van 19 jaar effectief. Naast de beruchte ontsnapping, die hem zijn zwaarste veroordeling opleverde, prijkt een lange reeks straffen voor voornamelijk gewapende overvallen op zijn palmares. Hij wordt vaak de ontsnappingskoning genoemd. Zo zette hij het eerder op een lopen uit de strafinstellingen van Brugge en Vorst en uit een cel bij de Brusselse BOB. Ook bij een huiszoeking kon hij, hoewel geboeid, de benen nemen.
Op 7 april 2003 kwam Kaplan, die normaal tot 2007 in de cel zou doorbrengen, na vijf jaar vervroegd vrij onder strenge voorwaarden. Zo mocht hij onder meer geen nieuwe misdrijven plegen, moest hij werk zoeken en zich onderwerpen aan alle nodige controles en zich psychologisch laten begeleiden.
In december 2004 liet hij even van zich horen. Een winkeldetective in de Carrefour in Drogenbos had hem betrapt toen hij CD's probeerde te stelen. Toch belandde hij daarvoor niet opnieuw in de cel.