Oorlogsstrip Suske en Wiske toch uitgebracht in Nederland

Print
Het stripverhaal over een joods kind in de Tweede Wereldoorlog, dat voormalig Suske en Wiske-tekenaar Marc Verhaegen voor het stripduo had bedacht, wordt toch uitgegeven. KidsWeek gaat het stripverhaal in vier delen uitbrengen, zo maakte de Nederlandse kinderkrant bekend.
De erven van Suske en Wiske-bedenker Willy Vandersteen vonden Verhaegens onderwerpkeuze geen goed idee voor een kinderstrip. Verhaegen werd mede om die reden begin dit jaar ontslagen. Om problemen met de erven Vandersteen te voorkomen, zijn Suske en Wiske in het verhaal vervangen. Op 6 mei verschijnt, in het kader van zestig jaar bevrijding, het eerste deel in KidsWeek.

Verhaegen kwam op het idee voor het verhaal nadat hij een dvd had gezien over de joodse jongen Tobias Schiff. Die overleefde de concentratiekampen, maar zag zijn vader daar sterven. Op oudere leeftijd vertelde Tobias op scholen over de Tweede Wereldoorlog en wat er in de kampen is gebeurd. Enkele jaren geleden is Tobias overleden. Aan zijn vrouw heeft Verhaegen gevraagd of hij het verhaal van Tobias in de strip mocht gebruiken.

KidsWeek vond dat de kinderstrip er toch moest komen. "Veel mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt zijn oud en kinderen van nu kennen de feiten niet meer", zo laat de redactie van de jongerenkrant op haar website weten.