Koning van Swaziland gunt zich dure autovloot voor verjaardag

Print
Mswati III, koning van het straatarme Swaziland en laatste absolute heerser van Zuid-Afrika, gunt zichzelf een riant cadeau voor zijn 37ste verjaardag komende week.
Ondanks de bittere armoede waarin zijn één miljoen onderdanen leven, heeft Mswati acht Mercedes-limousines met vergulde nummerplaten besteld. Dat meldde de Zuid-Afrikaanse krant Saturday Star.
De luxewagens worden per luchtpost vanuit Duitsland overgevlogen en dan over Zuid-Afrikaanse landwegels naar het door bergen omgeven koninkrijk getransporteerd.

Mswati III stoort zich niet aan de openlijke kritiek op zijn opzienbarende levensstijl. Die flakkerde voor het laatst op toen de koninklijke doorluchtigheid zich een peperdure Maybach mét alle mogelijke extra's aanschafte. Zijn elf echtgenotes en drie verloofden kregen eerder een fonkelnieuwe BMW-terreinwagen.
Slechts onder internationale druk werd afgezien van de aankoop van een luxe-jet. Swaziland heeft een van de hoogste aids-ratio's ter wereld en behoort tot de armste landen van Afrika.