Limburgse werkgevers juichen Noord-Zuidplan van Peeters toe

Print
De Limburgse werkgeversorganisaties Unizo, VKW en Voka-Kamer van Koophandel juichen het alternatieve plan van Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) inzake de afwerking van de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren toe. Dat plan garandeert een efficiënte doorstroming van het verkeer en kan bovendien tegen een lagere kostprijs dan vooropgesteld gerealiseerd worden, zo laten de drie werkgeversorganisaties zaterdag in een gezamenlijk persbericht weten.
Het plan van Peeters over de afwerking van de Noord-Zuid tussen de E-314 in Houthalen en de rotonde in Hechtel omvat een doorgangsweg van twee baanvakken die in Houthalen-centrum en in Hechtel-centrum worden ondertunneld, rechtstreekse aansluitingen de omliggende industrieterreinen op deze doorgangsweg, een lokale weg van twee keer één rijstrook en aparte busbanen in het centrum van Houthalen en Helchteren. Met de werken aan de Noord-Zuid wordt in 2007 gestart. De duur van de werken wordt geraamd op 15 jaar. De definitieve afwerking van de Noord-Zuid zal 250 miljoen euro kosten.

Volgens de Limburgse werkgeversorganisaties vormt het nieuwe plan een "unieke kans om het reeds jarenlang aanslepende knelpunt van de flessenhals tussen Hechtel en Helchteren eindelijk en op zo kort mogelijke tijd op te lossen". De herinrichting van de Noord-Zuid sleept al meer dan 30 jaar aan.

De werkgeversorganisaties gaan er bij de minister op aandringen om nauw betrokken te blijven bij de verdere precisering en uitvoering van de plannen en de werken. Ze dringen daarnaast ook aan op een snelle uitvoering van de eerste fase, met name de wegwerking van de voormelde flessenhals, en vragen ook nog dat Peeters bij de voorbereiding van de werken en bij de uitvoering ervan voldoende aandacht besteedt aan minder-hindermaatregelen.