Tiental bomspotters opgepakt in Kleine Brogel

Print
In het kader van de actie Bomspotting XL zijn zaterdag een tiental manifestanten erin geslaagd om de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Peer binnen te dringen. Zij werden korte tijd later door de militaire politie opgepakt en zijn administratief aangehouden.
Hoeveel manifestanten er momenteel in Kleine Brogel aanwezig zijn, is niet duidelijk. Ines Louagie van het Forum voor Vredesactie houdt het op "enkele honderden". De politiediensten maken gewag van "een honderdtal". Een exacte raming wordt ook bemoeilijkt door het feit dat de manifestanten in groepen naar de basis in Kleine Brogel afzakken, zo zegt Vanderfeesten.

Voor de beveiliging van de luchtmachtbasis van kleine Brogel, zijn er zaterdag 1.500 militairen ingezet. Ook de lokale politie is massaal aanwezig en patrouilleert onder meer te paard in de omgeving van de luchtmachtbasis. Het hele gebeuren wordt daarnaast door helikopters gevolgd.

Behalve Greenpeace, hebben ook de politieke partijen Spirit en Groen! hun steun aan de actie betuigd. Een twintigtal leden van Spirit zakten zaterdag naar Kleine Brogel af. Ook Vlaams parlementslid Ludo Sannen werd in de omgeving van de luchtmachtbasis opgemerkt.
Ook in Brussel waren er op de middag een tiental administratieve aanhoudingen. Het ging om mensen die het NAVO-hoofdkwartier wilden 'inspecteren'.