Brandweer Hoeselt stopt met gratis bomen kappen

Print
Gemeenteraadslid Hervé Peters wil een aantal takken van de vijftien meter hoge eik voor zijn huis kappen. Dat zou wel een goede oefening zijn voor de brandweer, vond hij. Brandweercommandant Vanspauwen vreest echter voor beschadiging van de ladderwagen. Het korps zal die service daarom in de toekomst niet meer leveren.
BR>
Schepen van Openbare Werken Raskin (VLD) vindt de vraag van oppositieraadslid Peters (CD&V) niet ongewoon. “De voorbije jaren hebben onze brandweerlui meermaals inwoners geholpen met het kappen van bomen als die op een gevaarlijke plaats stonden, dicht bij een huis of elektriciteitspaal.”
Maar brandweercommandant Vanspauwen voert die taak liever niet meer uit. Hij adviseerde het schepencollege dat “het een riskante opdracht betreft. De brandweer beschikt niet over gespecialiseerd gereedschap om hoge bomen te vellen. Het zaagsel dringt in de fijne mechaniek van de kraanarm van de ladderwagen. Wat als een zware tak op de auto valt? In het verleden zijn al dure herstellingen van brandweermateriaal nodig geweest.”

Schepen Raskin: “Het schepencollege heeft daarom beslist dat de brandweer in de toekomst niemand meer zal helpen bij het kappen van bomen. De brandweer zal natuurlijk wel nog bomen ruimen bij een ongeval of stormweer als er onmiddellijk gevaar dreigt”. Peters legt zich neer bij de beslissing. “Het gebeurde vroeger tientallen keren, maar ik heb al iemand anders gevonden voor het kapwerk”.