Honderden bomspotters in Kleine-Brogel

Print
In Kleine-Brogel hebben enkele honderden manifestanten postgevat. Zij zullen de luchtmachtbasis trachten binnen te dringen om de aanwezigheid van illegale kernwapens aan de kaak te stellen, zo zegt Ines Louagie die de actie in Kleine Brogel coördineert.
De luchtmachtbasis van Kleine-Brogel heeft zich alvast goed voorbereid op de komst van de "indringers". Zo werd de basis de voorbije dagen voorzien van extra prikkeldraad en hogere omheiningen. Theo Kelchtermans, de CD&V-burgemeester van Peer, liet ook een aantal politiereglementen uitvaardigen om de toestroom aan actievoerders in goede banen te kunnen leiden. Verscheidene straten zijn afgesloten voor alle verkeer, er zijn de nodige omleidingen voorzien. De bewoners kregen daarnaast ook persoonlijke toegangspasjes.

De Bomspotting XL-actie heeft tot doel om de "illegale Belgische kernwapenpolitiek" aan te klagen. De actievoerders zijn van mening dat de Belgische regering zich schuldig maakt aan voorbereiding van oorlogsmisdaden door de kernwapens paraat te houden.
De actie van zaterdag geniet ook steun van Greenpeace. Volgens de milieurechtenorganisatie zijn de burgerinspecties precies bedoeld om de NAVO-lidstaten onder druk te zetten om afstand te doen van hun kernwapenarsenaal, aldus Wendel Trio van Greenpeace België.
"De proliferatiedreiging van kernwapens is nu groter dan ooit tevoren, temeer sommige landen niet langer willen wachten op de belofte van kernwapenstaten om volgens het Non-Proliferatie Verdrag te ontwapenen, en zelf nucleaire wapenprogramma"s opstarten", zo zegt Nicky Davies van Greenpeace International.
Volgens de berekening van de organisatie bezitten de NAVO-landen met kernwapens samen meer dan 10.000 nucleaire wapens.