Britse regering gelast onderzoek naar faillissement Rover

Print
De Britse regering heeft zaterdag een onderzoek bevolen naar het faillissement van autobouwer MG Rover, wat leidde tot het onmiddellijke ontslag van 5.000 van de 6.100 werknemers.
Minister van Industrie en Handel Patricia Hewitt preciseerde op de BBC dat het onderzoek slaat op de rekeningen van het bedrijf en van het controlerende consortium Phoenix Venture, dat de Rover Group in 2000 van BMW overnam voor de symbolische som van 10 pond.

Achttien dagen voor in Groot-Brittannië parlementsverkiezingen doorgaan, hadden de twee belangrijkste oppositiepartijen een onderzoek gevraagd. Het definitief afhaken van de Chinese autogroep SAIC uit de aanslepende overnamegesprekken rond MG Rover, luidde vrijdag het einde in van de laatste Britse autoconstructeur.

Britse media maakten afgelopen week melding van de verdwijning van belangrijke sommen (geld en activa) van de bedrijfsrekeningen, sedert de overname van MG Rover.
The Guardian schreef op 9 april dat zowat 200 miljoen pond (290 miljoen euro) aan fondsen en activa niet opgenomen waren in de boeken van Rover en Phoenix Venture, het moederhuis van Rover.
De krant citeerde een verantwoordelijke van het ministerie van Industrie die het mislukken van de onderhandelingen met SAIC toeschreef aan "de weigering" van Rover "om de boeken volledig te openen voor haar en voor de Chinese regering".