Lage groei bemoeilijkt begrotingscontrole

Print
De Belgische bankverzekeraar ING België en het onderzoeksinstituut IRES hebben hun groeiprognose voor de Belgische economie flink verlaagd tot respectievelijk 1,9 en 1,8 procent. Daardoor zakt de gemiddelde groeivoorspelling van tien instellingen tot 2 procent.
Dat is een tegenvaller voor de federale regering, die een groeihypothese van 2,2 procent hanteert. De groei in het vierde kwartaal was zwakker dan verwacht met een groei van amper 0,3 procent. "Op het einde van het jaar zakte de groei als een pudding in elkaar," zegt econoom Ivan Van de Cloot van ING België. De consumptie groeide nauwelijks omdat de olieprijzen hoger waren dan verwacht.

Het onderzoeksinstituut IRES van de Franstalige katholieke universiteit UCL verwijst naar de groeivertraging van de wereldeconomie, de volatiliteit van de olieprijzen en de sterke daling van het ondernemersvertrouwen in België en Europa.
"Het groeicijfer is de komende dagen tijdens de begrotingscontrole zeker een aandachtspunt. We sluiten niet uit dat er een aanpassing komt," zegt de woordvoerster van minister van Begroting Johan Vande Lanotte (sp.a).