Pontificaat Johannes Paulus II afgelopen na breken van ring

Print
Kardinalen hebben zaterdag de ring van paus Johannes Paulus II en de mal voor zijn pauselijke zegel gebroken ten teken dat het pontificaat van de overleden paus ten einde is.
Ook de rouwperiode van negen dagen werd zaterdag afgesloten.Dat gebeurde met een mis in de Sint Pieter die werd geleid door de Chileense kardinaal Jorge Arturo Medina Estevez.
Het stukslaan van de zegel en de mal gebeurde tijdens de laatste bijeenkomst van de kardinalen voordat zij zich maandag in de Sixtijnse Kapel opsluiten om een nieuwe paus te kiezen.v
Vaticaan-woordvoerder Joaquin Navarro-Valls zei dat gespecialiseerde technici van de Vaticaanse politie hebben geverifieerd dat wat er tijdens het conclaaf wordt besproken, niet kan worden afgeluisterd. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de deelnemers niets zullen laten uitlekken. Ook hij zelf zal de naam van de nieuwe paus nog niet kennen als het "habemus papam" klinkt, zei Navarro-Valls. "Ik wil het ook niet weten", zei hij. "Het zal een gebeurtenis zijn die we allemaal samen beleven, op hetzelfde niveau."