Rice dreigt de VN af

Print
VS-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft vrijdag de Verenigde Naties in onverholen bewoordingen bedreigd: de volkerenorganisatie moet drastisch hervormd worden, zoniet wordt zij betekenisloos op het internationale politieke toneel.
Vorige maand stelde VN-secretaris-generaal Kofi Annan een drastische -de meest ingrijpende in haar zestigjarige bestaan- hervorming van de VN voor, door onder andere de VN-Veiligheidsraad te verruimen, een nieuwe commissie voor mensenrechten in te stellen en een radicaal programma ter bestrijding van de armoede op te stellen.
Maar het is niet dit soort hervorming dat de VS voor ogen hebben. Washington wil een organisatie die zich gehoorzaam plooit naar de desiderata van 's werelds enige overblijvende 'supermacht'.

In een toespraak op een conferentie van Amerikaanse krantenuitgevers somde Rice de lijst van VN-ziektes op: het "schandaal" rond het Iraakse olie-voor-voedselprogramma, seksueel misbruik van vrouwen door blauwhelmen, de aanwezigheid van Soedan -ondanks de toestand in Darfur- in een VN-mensenrechtencommissie... Verzwegen in de opsomming is de enorme onvrede die de VN in Washington veroorzaakte door niet haar zegen te geven voor de Brits-Amerikaanse invasie van Irak.

Over gelijkaardige Amerikaanse tekortkomingen -mishandelingen en seksueel misbruik in Abu Ghraib en Guantanamo, de spoorloos verdwenen 8,5 miljard dollar uit de door de VS beheerde pot voor heropbouw van Irak of het tweesporenbeleid voor naleving van VN-Resoluties- uitte de opvolgster van Colin Powell zich niet.
Wel maakte zij haar gehoor diets dat de keuze van John Bolton als VS-ambassadeur bij de VN in deze hervormingscontext moet worden gezien. Enkel onder bekwame Amerikaanse leiding kan de VN weer op het goede spoor gezet worden, betoonde Rice. Bolton is, zoals bekend, een uitgesproken unilateralist die de VN bij voorkeur zou willen zien verdwijnen tenzij die exclusief ijveert voor het behartigen van Amerika's "vitale belangen", en die dialoog beschouwt als een teken van zwakte.
Met Bolton, menen waarnemers, kan het met de VN twee richtingen uitgaan: ofwel een serviele organisatie die netjes in de neoconservatieve VS-pas loopt, ofwel geen VN meer. Washington denkt er sowieso aan, de geldkraan voor de VN zachtjes dicht te draaien.