Anti-Japanse demonstranten richten vernielingen aan in Shanghai

Print
Zo'n twintigduizend Chinezen hebben zaterdag in Shanghai gewelddadige protestbetogingen gehouden tegen Japan, hoewel de Chinese regering de bevolking tot kalmte had gemaand.
Er werden stenen gegooid naar het Japanse consulaat en vernielingen aangericht aan auto's en winkels. Japan heeft protest aangetekend.

Er waren duizenden oproeragenten op de been. Zij hielden de demonstranten weg bij het consulaat, maar lieten toe dat er eieren en stenen naar het gebouw werden gegooid. Ze grepen ook niet in toen een groep jongeren de ruiten ingooiden van Japanse auto's en een van de auto's omgooiden en ruiten werden ingegooid van Japans ogende eetgelegenheden en cafés.
Een politieauto werd belaagd na geruchten dat er een Japanner in zat. Onder het schreeuwen van "dood aan de Japanner" sloegen demonstranten de ruiten in, maar voordat ze de man konden grijpen reed de auto weg.

Het geweld brak uit nadat ongeveer vijfduizend demonstranten van het stadhuis naar het Japanse consulaat waren gelopen. Ze droegen borden mee met in het Engels "Zeg nee tegen Japan in de Veiligheidsraad" en scandeerden "Weg met de Japanse varkens". Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken beklaagde zich dat er niets was gedaan om het "destructieve en gewelddadige gedrag" te voorkomen, hoewel ruim van tevoren bekend was dat er gedemonstreerd zou gaan worden.

Aanleiding voor de anti-Japanse demonstraties in China is de uitgave een schoolboek waarin Japan volgens de Chinezen zijn oorlogsmisdaden verdoezelt. Veel Chinezen vinden dat Japan nooit echt berouw heeft getoond voor de wreedheden die het heeft begaan tijdens zijn invasie en bezetting van China in de eerste helft van de vorige eeuw.

In twee andere Chinese steden werden vreedzame betogingen gehouden. In Hangzhou, ten zuidwesten van Shanghai, kwamen tienduizend mensen op de been en in Tianjin, ten oosten van Beijing, tweeduizend. In de hoofdstad zelf stonden honderden politieagenten op het Plein van de Hemelse Vrede klaar om een geplande demonstratie tegen te houden.