Driehonderd bomspotters opgepakt

Print
Bij de "burgerinspecties" in het kader van de actie Bomspotting XL zijn zaterdag in totaal driehonderd administratieve aanhoudingen verricht aan het Navo-hoofdkwartier in Brussel, het militaire hoofdkwartier van de Navo, Shape in Bergen, en aan de luchtmachtbasis van kleine Brogel in Peer.
Actievoerders trachtten daarnaast ook binnen te dringen in het Navo-satellietcentrum in Gooik in Vlaams-Brabant. Daar werden 16 administratieve aanhoudingen verricht, zo zegt woordvoerder Hans Lammerant van het Forum voor Vredesactie.

Het Forum voor Vredesactie en de vzw Bomspotting organiseerden vandaag/zaterdag van 11 tot 16 uur een grootschalige burgerinspectie op kernwapengerelateerde NAVO-sites om de "illegale NAVO-kernwapenpolitiek" aan te klagen. "Bomspotters proberen om een misdaad te voorkomen. Ze zijn burgerlijk ongehoorzaam en onderzoeken de verschillende plaatsen op de aanwezigheid van kernwapens of verzamelen bewijzen van de voorbereiding van het gebruik van kernwapens", zo verduidelijkt Lammerant.

Aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel werden 95 administratieve aanhoudingen verricht, in Kleine Brogel een honderdtal en eenzelfde aantal in Shape in Bergen, zo blijkt uit een raming van het Forum voor Vredesactie. De meeste administratieve aanhoudingen werden in Kleine Brogel verricht. Daar drongen een honderdtal manifestanten de luchtmachtbasis binnen.
Persofficier Luc Vanderfeesten van Kleine Brogel zegt dat de actie de voorbije weken goed voorbereid en er zich geen noemenswaardige incidenten voordeden. In het kader van de bewaking van de luchtmachtbasis, werden er zaterdag 1.500 militairen in Kleine Brogel ingezet.