Belgische truckers voeren actie voor rijverbod op zondag

Print
Truckers hebben zaterdag actie gevoerd voor de invoering van een rijverbod voor vrachtverkeer op zondag. In tegenstelling tot onze buurlanden Frankrijk en Duitsland, mag dat in België.
Om hun eisen kracht bij te zetten, reden zes vrachtwagens in karavaan de E17 op in het Oost-Vlaamse Eke om er na enkele uren rondrijden op de E40 en E17 weer in Eke af te rijden.

Organisator Transinver (Transport in Verzet) had gerekend op 45 trucks, maar de actie was magertjes. Er kwamen 6 trekkers en 1 oplegger en nog eens zoveel personenwagens van sympathizanten opdagen. Ze trokken, begeleid door liefst 5 motorrijders van de federale politie, met hun koplampen en getoeter de aandacht van de andere weggebruikers en hielden zich strikt aan de 70 km /uur-snelheidsgrens op de autosnelweg, wat het gewone wegverkeer enigszins hinderde.

Voorzitter Michel Montens van Transinver legt uit waarom hij een rijverbod wil vanaf zaterdagavond 22.00 uur tot en met zondagavond 22.00 uur, behalve voor transport van bederfelijke goederen zoals groenten en fruit. Het zou zijns inziens de concurrentievervalsing indijken waarvan de Belgische chauffeurs vandaag het slachtoffer zijn. "Op zondag komt men nu nog alleen vrachtwagens tegen met buitenlandse kentekens zoals PI, CZ, SP, UA", zegt hij. Buitenlanders rijden goedkoper, maar lappen tegelijk de regels aan hun laars. "Onlangs werd er door de wegenpolitie een weekendcontrole uitgevoerd. Geen enkel voertuig was reglementair in orde. Over welke voertuigen ging het? Jawel: PL, CZ, enzovoort"

Een verbod zou de vrachtrijder toelaten om meer tijd met zijn gezin door te brengen, te recupereren van de werkweek en maakt onze autowegen tegelijk rustiger, waardoor automobilisten die 's weekends een dagje uitgaan met de wagen, zich ook beter in hun schik voelen.