IAAF stelt drastische veranderingen voor

Print
Een nultolerantie voor valse starts en een moratorium van drie jaar voor atleten die een naturalisatie ondergaan: met deze drastische sancties wil de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) nog voor het wereldkampioenschap in augustus in Helsinki (6-14/08) zijn reglementen verstrengen en voor meer gerechtigheid zorgen. De voorstellen haalden maandag een meerderheid binnen de Raad van de IAAF, bijeen in Doha. Het volledige IAAF-congres, op 3 en 4 augustus in Helsinki, moet ze wel nog goedkeuren.
Sprinters zullen op wereldkampioenschappen en olympische spelen in de toekomst al bij de eerste valse start gediskwalificeerd worden. Nu wordt bij een valse start het ganse deelnemersveld gewaarschuwd, wie de tweede valse start veroorzaakt, vliegt eruit. Verschillende atleten vinden die gang van zaken onrechtvaardig, omdat de eerste zondaar bijna altijd vrijuit gaat.

De IAAF wil bovendien ook het ronselen van topatleten, die in ruil voor miljoenencontracten van nationaliteit willen veranderen, tegengaan. In de toekomst geldt voor atleten in dat geval een startverbod van drie jaar -te rekenen van de dag waarop de atleet het nieuwe staatsburgerschap bekomt. Als alle betrokkenen echter akkoord gaan met de naturalisatie, kan een atleet al na een jaar startrecht krijgen voor zijn nieuwe land. Volgens de huidige regelgeving begint de schorsing al op de dag dat de atleet zijn laatste IAAF-wedstrijd afwerkt voor zijn vorige land.

Aan de basis van de geplande reglementswijziging liggen het spectaculaire aantal transfers van Keniaanse atleten richting de rijke golfstaten. De sjeiks zouden de naturalisaties afkopen met miljoenencontracten, waar de ontwikkelingslanden niet tegenop kunnen. Zo bezorgde Qatar de Keniaan Stephen Cherono op 9 augustus 2003 het staatsburgerschap, na een heftige strijd tussen beide federaties. Negen dagen later al liep Cherono onder zijn nieuwe naam Shaheen bij zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe land een Aziatisch record op de 3000 m steeple (8:02.48). Op 26 augustus 2003 werd de 22-jarige ex-Afrikaan in Parijs wereldkampioen in de discipline.

Als het IAAF-congres de regel van de valse start aanneemt, dan is die nog niet van kracht tijdens het WK 2005 wegens de te hanteren deadlines die gelden voor de definitieve toepassing.