"Mobiele telefoons verhogen het risico op hersentumors niet"

Print
Een mobiele telefoon gebruiken, lijkt het risico op hersentumors niet te verhogen. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe Deense studie die maandag werden bekendgemaakt.
"De studie toont zeer duidelijk aan dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op het ontwikkelen van hersentumors niet verhoogt", aldus Christoffer Johansen van de Deense Kankervereniging. Johansen en een team van wetenschappers ondervroegen een groep Denen over hun mobiele telefoongewoontes. Eén groep van 427 mensen ontwikkelden een hersentumor, terwijl de andere groep met 882 mensen er geen kreeg. De onderzoekers vroegen de deelnemers hoe vaak ze hun gsm gebruikten, hoe lang hun gesprekken duurden en hoe lang ze al over een telefoon beschikten.

De antwoorden van een willekeurige groep van 74 respondenten werden daarna gecontroleerd tegenover gegevens van de telefoonoperatoren. De resultaten gaven aan dat de mensen zich heel goed kunnen herinneren hoeveel telefoontjes ze hebben gepleegd, maar dat het veel moeilijker was om te beoordelen hoe lang de gesprekken duurden. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van beide groepen wellicht zeer accuraat en is er geen sprake van foutieve informatie. Een andere conclusie is dat er geen verband bestaat tussen het gebruik van mobiele telefoons en de lokatie van tumors. Tumors aan de linkerzijde van het hoofd kwamen niet meer voor bij mensen die hun telefoon aan hun linkeroor hielden en omgekeerd.

De resultaten van dit nieuwe onderzoek lopen samen met heel wat andere studies over de mogelijke risico's gelinkt met de elektro-magnetische straling die afkomstig is van mobiele telefoons. Toch benadrukken de Deense onderzoekers nog dat mobiele telefonie een fenomeen van de laatste jaren is en dat het best mogelijk is dat de mogelijke effecten op de gezondheid daardoor nu nog niet echt duidelijk zijn.