Senioren slaan massaal aan het bloggen

Print
Wie beweert dat senioren niet met hun tijd meegaan, heeft voortaan een argument minder om die stelling te staven, want de stem van de derde leeftijd klinkt nu ook op het internet.
De Belgische seniorenwebsite SeniorenNet.be startte zaterdag met 'bloggen voor senioren' en na twee dagen stonden al niet minder dan 1.062 van dergelijke blogs -persoonlijke webpagina's of webdagboeken- on line. Een afdoende verklaring voor dat succes heeft Pascal Vyncke, de 19-jarige oprichter van SeniorenNet en de seniorenblogs, niet. "Blijkbaar zaten de mensen erop te wachten. Ze hebben heel wat ervaringen en meningen die ze met de buitenwereld willen delen. Velen speelden al langere tijd met de idee een boek te schrijven, maar dat is niet zo'n eenvoudige onderneming. Een weblog is de ideale tussenweg".

Volgens Vyncke, die spreekt van een primeur voor België, lijkt het bloggen bij senioren uit te groeien tot een nieuwe hype. "De meesten gebruiken het voor persoonlijke doeleinden en publiceren op hun pagina onder meer gedichten, nieuwtjes, informatie over hun hobby's of over hun familieleven, maar hier en daar duiken ook blogs van en over verenigingen op." Aanvankelijk verwachtte de informaticastudent zich de eerste dagen aan een opkomst van enkele tientallen senioren, maar dat werden er heel wat meer. "Ze zijn er met z'n allen opgesprongen en ik verwacht dat nog heel wat senioren zullen volgen". Er werden op die korte tijd bovendien al 6,5 miljoen hits geregistreerd. "Dat komt doordat vele mensen die met een blog beginnen, ook de pagina's van anderen beginnen lezen", legt Vyncke uit.

Een van de hoofdbedoelingen van de seniorenblogs is dat iedereen ermee kan werken. "We hebben alles dan ook zo eenvoudig mogelijk gehouden, maar dat betekent niet dat de mogelijkheden zeer beperkt zijn. We hebben er met veel werk en moeite een technisch hoogstandje van gemaakt", vervolgt Vyncke. "De bloggers hoeven niet over een basiskennis html te beschikken, maar wie wel wat html kent, kan vrij zijn of haar mogelijkheden uitbreiden". Om te vermijden dat vergeten of verlaten blogs on line blijven staan -een probleem dat zich op alle blogsites stelt- krijgen de eigenaars na een bepaalde periode van inactiviteit verschillende verwittigingen. Is daar na drie maanden nog steeds geen reactie op gekomen, dan wordt de blog van het net gehaald.

Om een blog aan te maken of de seniorenblogs te bekijken, surf je naar www.SeniorenNet.be.