Legaal softwaregebruik belangrijk voor Belgische kmo's

Print
Kleine en middelgrote ondernemingen zien software als een kerntaak binnen hun bedrijf en vinden het legaal gebruik ervan erg belangrijk. Dat is de conclusie van een onderzoek over softwaregebruik bij kmo's, dat werd uitgevoerd door de Universiteit Gent in opdracht van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, en BSA (Business Software Alliance) België.
Het vertrouwen in en de rol van de dealer blijkt voor kmo's erg belangrijk te zijn. Slechts een minderheid van de kleine en middelgrote ondernemingen beschikt evenwel over een overwogen en globaal intern actie- en beheersplan voor de eigen software, het gebruik ervan en voor de investeringen erin, hoewel ze een dergelijke systematische aanpak belangrijk vinden.
Toch is de algemene situatie in België positief, zegt Erik Dejonghe, woordvoerder van BSA. "In ons land had slechts 29 procent van de in 2003 geïnstalleerde software geen licentie. Dat lijkt veel, maar dat is het niet als je weet dat dat percentage in sommige landen oploopt tot meer dan 90 procent".