Investeerders tonen meer interesse in Belgische holdings

Print
Belgische holdings blijken steeds meer in trek bij investeerders. Ze hebben hun aandelenstructuur vereenvoudigd, zichzelf gemoderniseerd en hun activa omgezet in aandelenkapitaal.
De evolutie viel The Wall Street Journal op. Die wijdde er maandag een artikel aan.

De aandelen van de Belgische holdings deden het traditioneel ondermaats, maar de afgelopen 12 maanden stegen ze gemiddeld 40 procent in waarde. Ter vergelijking, de Bel20 klom in diezelfde periode gemiddeld met 22,7 procent in waarde. En Tom Simonts van KBC Securities voorspelt dat aandelen nog verder zullen stijgen, aldus The Wall Street Journal.
Als oorzaak wijst de krant op de modernisering en vereenvouding die momenteel veel holdings doorvoeren in hun structuur. De holdings trekken ook steeds meer professionele managers aan, in plaats van het beheer van de aandelen in familiehanden te laten. Dat gebeurde onder meer bij De Eik, een familieholding met aandelen in Fortis, en KBC Bank & Insurance Holding.
De krant geeft ook het voorbeeld van de recente fusie tussen Almanij en KBC en dat van de familie Janssens. Die gaat de twee holdings Financière de Tubize en Financière d'Obourg samenbrengen in een enkele holding met een vereenvoudigde aandelenstructuur. Via beide holdings beheerde de familie haar aandelen in het farmabedrijf UCB.

Maar niet iedereen brengt buitenstaanders binnen in de structuur. Dat is het geval met de groep rond Albert Frère die 10 met elkaar verweven holdings beheert, merkt de krant op.
The Wall Street Journal ziet tot slot in de evolutie van de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV het bewijs dat de holdings afstand nemen van hun historische banden met de overheid.