Britse regering houdt MG Rover nog een week op de been

Print
De Britse staat verstrekt MG Rover een lening van 6,5 miljoen pond (9,5 miljoen euro) om de autofabrikant overeind te houden terwijl de directie nieuwe pogingen in het werk stelt om het Chinese bedrijf SAIC over te halen tot een overname. Minister voor handel en industrie Patricia Hewitt heeft dat zondag bekendgemaakt.
Hewitt zei dat het krediet wordt verstrekt om te voorkomen dat de ruim zesduizend personeelsleden van MG Rover in Longbridge bij Birmingham ontslagen worden. Het krediet is voldoende om lonen en andere onkosten voor een week te dekken.

MG Rover is de laatste grote autofabrikant die nog in Britse handen is. Het Chinese SAIC was voornemens het bedrijf over te nemen, maar heeft daar na een onderzoek van de boeken van afgezien. Vertegenwoordigers van de regering, bedrijfsdirecteuren en vakbondsleiders hebben het hele weekeinde crisisberaad gehouden om manieren te zoeken waarop de Chinezen kunnen worden overgehaald op hun besluit terug te komen.
Het accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers is aangesteld om de boeken van MG Rover te bekijken, waaronder berichten dat er een "zwart gat" van 400 miljoen pond (583 miljoen euro) zit in het pensioenfonds. Uit het boekenonderzoek moet blijken of de onderneming kan worden gered, of moet worden opgebroken en verkocht om schuldeisers af te betalen. De ondergang van de onderneming zou ook een groot aantal toeleveranciers treffen.