Loonkosten Oost-Europa vier keer lager dan die van West-Europa

Print
Oost- en Centraal-Europese werknemers zijn tot vier keer goedkoper dan de werknemers in de oudere lidstaten van de Europese Unie. De loonkosten in België liggen zelfs tien keer hoger dan in de goedkoopste Oost-Europese landen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste bedrijven hun activiteiten verleggen naar de nieuwe Europese lidstaten, zegt het Amerikaanse consultancybureau Mercer.
De consultants van Mercer berekenden de gemiddelde loonkosten. Zoals maandagmorgen al uit De Morgen bleek, bedragen die in ons land gemiddeld 53.577 euro per jaar. In Japan is dat 8.000 euro minder en in de Verenigde Staten 20.000 euro lager. België is daardoor niet alleen koploper in Europa, maar ook wereldwijd. In de rangschikking wordt België van nabij gevolgd door Zweden, Duitsland, Luxemburg en Groot-Brittannië, maar daar is het netto-loon meestal hoger. Deze vijf landen hebben een gemiddelde loonkost van meer dan 50.000 euro. Dat is een veelvoud van de kost in nieuwe EU-lidstaten zoals Slovakije en Litouwen. Die ligt daar op minder dan 7.000 euro. In Letland bedraagt de gemiddeld jaarlijkse loonkost amper 4.752 euro.

"De studie toont het concurrentievoordeel aan van de Oost-Europese landen over het westen", zei Mark Sullivan, een analist bij Mercer. "Het is niet verwonderlijk dat veel bedrijven hun activiteiten verhuizen naar Oost-Europa." Vorig jaar wees een studie van Mercer uit dat de managers in Centraal- en Oost-Europa minder dan de helft verdienen van hun West-Europese collega's. Geconfronteerd met de hoge arbeidskosten in West-Europa en de slinkende economie in Duitsland en Frankrijk, zoeken veel Europese bedrijven hun heil in de nieuwe lidstaten door daar te investeren of hun productie oostwaarts te verhuizen. Ook Amerikaanse bedrijven die ondanks de hoge euro of pond in Europa willen investeren, zullen sneller voor Oost-Europa kiezen, aldus Sullivan.

Uit de studie van Mercer blijkt dat de loonkost in de 25 EU-lidstaten 15 procent lager ligt dan die in de Verenigde Staten. Maar als je geen rekening houdt met de acht nieuwe Europese lidstaten uit het voormalige oostblok, dan ligt de Europese loonkost opeens 23 procent hoger dan die in de VS. In China ligt de gemiddelde loonkost op 13.844 euro. De jaarlijkse loonkost in Japan bedraagt 45.839 en in de VS 33.195 euro.