Annan vraagt noodhulp tegen hongerdood in Soedan

Print
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft maandag dringende internationale noodhulp gevraagd om miljoenen Soedanezen te redden van de hongerdood. Hij lanceerde zijn oproep bij de opening van de tweedaagse donorconferentie met vertegenwoordigers uit 60 landen en organisaties in Oslo.
Binnen de komende twee weken zullen in het zuiden van Soedan twee miljoen mensen door hun voedselvoorraden heen zijn. De toestand in de westelijke provincie Darfoer is al even dramatisch, aldus Annan. "Alle inwoners van Soedan hebben nood aan zuiver water en voedsel voor hun gezin. Ze verdienen vrede. We mogen hen niet ontgoochelen", klonk het nog. Er is voor 770 miljard euro aan noodhulp nodig om te voorzien in de meest dringende basisbehoeftes, zo berekenden de VN. De komende tweeënhalf jaar moet er volgens schattingen van de Wereldbank en de Soedanese regering 2,6 miljard dollar worden verzameld.

De donorconferentie in Oslo werd begin dit jaar gepland nadat het 21-jarige conflict in het zuiden van Soedan werd beëindigd. Tijdens de burgeroorlog in het zuiden van het land lieten twee miljoen mensen het leven. Toch blijft het onrustig in het gebied. Drie maanden na het officiële einde van het conflict in Zuid-Soedan blijven gewapende milities de plaatselijke bevolking immers teisteren. Ze vragen hoge sommen geld in ruil voor "bescherming", zo meldde een Duitse hulporganisatie maandag nog. Annan riep de overheid en de SPLA-rebellen op dit geweld onmiddellijk een halt toe te roepen. Maar de VN-secretaris-generaal waarschuwde er ook voor het conflict in de westelijke regio Darfoer niet uit het oog te verliezen. Hulporganisaties schatten dat dit conflict de voorbije twee jaar 300.000 doden maakte en twee miljoen vluchtelingen.

Het Wereldvoedselprograma van de VN liet maandag weten dat het water- en voedselrantsoen van 2,3 miljoen inwoners van Darfoer moet worden gehalveerd. Deze mensen zijn volledig afhankelijk van externe hulpmiddelen. Toch ziet de VN zich gedwongen dergelijke maatregelen te nemen omdat 41 pct van de gevraagde noodhulp uitblijft.

In het zuiden van Soedan overleven momenteel 3,2 miljoen mensen door hulp van buitenaf. Hier is slechts 20 pct van het nodige budget beschikbaar. Nu de burgeroorlog is beëindigd stromen bovendien miljoenen vluchtelingen terug naar de streek en dreigt het probleem zich nog uit te breiden.