India en China tekenen akkoord over hun grensgeschil

Print
India en China hebben maandag een akkoord getekend dat de "grote lijnen" vastlegt om een einde te maken aan het grensgeschil dat al 40 jaar woedt tussen de twee Aziatische groten. Dat meldde het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het document legt de "grote lijnen" vast die moeten worden gevolgd om het grensgeschil te beslechten, zegt een persmededeling van het ministerie. Sinds een korte oorlog tussen India en China in 1962, werd de officiële grens nooit vastgelegd.

De tekst werd ondertekend door Nationaal Veiligheidsadviseur van India, M.K. Narayanan, en door de Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken Dai Bingguo. Dit ter gelegenheid van het bezoek aan India van de eerste minister van China, Wen Jiabao, die een onderhoud had gepland in New Delhi met zijn Indiase evenknie, Manmohan Sing.
"De twee partijen zullen de grenskwestie oplossen via vreedzaam en vriendschappelijk overleg. Geen van beiden zal op geen enkele wijze geweld gebruiken tegen de ander of ermee dreigen", staat in de mededeling.
Peking maakt aanspraak op 90.000 km² of de gehele staat Arunachal Pradesh, in het noord-oosten. India beschuldigt China ervan, 38.000 km² in Kasjmir te bezetten.
Er is nog steeds geen officieel staakt-het-vuren tussen beide landen, maar dankzij de akkoorden van 1993 en 1996 waren er geen botsingen aan de grens.