Gouverneur Atjeh krijgt tien jaar voor corruptie

Print
De gouverneur van de door de tsoenami zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh is maandag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering van overheidsgeld.
De veroordeling werd uitgesproken door een anticorruptiehof dat in het leven geroepen door president Susilo Bambang Yudhoyono. De zaak tegen gouverneur Abdullah Puteh, die dateert uit 2002, was de eerste die het hof te behandelen kreeg en een belangrijke testcase voor Yudhoyono's vermogen de alom aanwezige corruptie aan te pakken.

Puteh, die er onder meer van werd beschuldigd de aankoopprijs van een helikopter ten eigen bate te hebben verhoogd, moet van het hof ook 4,1 miljard roepia (336.000 euro) boete betalen. De gouverneur, die de beschuldigingen ontkent, was niet in de rechtszaal aanwezig toen het vonnis werd uitgesproken.
Voor hij in oktober tot president werd gekozen heeft Yudhoyono keihard optreden tegen corruptie aangekondigd. De rechterlijke macht in Indonesië geldt ook als door en door corrupt en veel Indonesiërs hopen dat het door Yudhoyono ingestelde hof ervoor zal zorgen dat welgestelde en invloedrijke wetsovertreders die altijd de dans konden ontspringen, nu wel achter de tralies verdwijnen.