Fabriek ingestort in Bangladesh: honderden bedolven

Print
Een confectiefabriek in Bangladesh in maandagmorgen ingestort door het ontploffen van een stoomketel. Waarschijnlijk zijn rond de tweehonderd mensen onder het puin van het acht verdiepingen tellende gebouw terechtgekomen.
BR> Er zijn al zes lichamen geborgen. 77 mensen zijn levend van onder het puin gehaald.

Op het moment dat de explosie zich voordeed waren ongeveer driehonderd mensen, vooral vrouwen, aan het werk in de fabriek bij Savar, een industriestad op 32 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Dhaka. In de fabriek werden sweaters gemaakt.
Een staatssecretaris die de plaats van het ongeluk bezocht zei dat de regering een onderzoek heeft gelast. Arbeiders zeiden dat de ingestorte fabriek drie jaar geleden is gebouwd op moerasgrond. Het ongeval zou veroorzaakt zijn door een ontploffende ketel.
Een politiefunctionaris die het reddingswerk coördineert vertelde dat een overlevende vanonder het puin met zijn mobiele telefoon naar familieleden had gebeld. Voor het contact verloren ging had hij zelf ook kort met de man kunnen spreken. "Hij zei dat hij stervende was en vroeg om water. We proberen hem te lokaliseren."
Familieleden van vermisten voegden zich bij de soldaten en brandweerlieden die hun handen en breekijzers gebruikten om brokstukken te verwijderen. Hier en daar werden met snijbranders gaten in het puin gemaakt om mensen te bevrijden of zuurstof te pompen naar beknelde overlevenden.
De brandweer en politie stoten op heel wat moeilijkheden. "We moeten traag werken om dat we niet het geschikte materiaal hebben. Het is de eerste keer dat te maken hebben met een ongeval van dergelijke omvang", aldus een brandweerman.