Politieoperatie tegen huisjesmelkers in Luik: drie personen opgepakt

Print
In Luik heeft maandag een grootschalige politieoperatie plaatsgevonden die gericht was tegen huisjesmelkers, en dat in het kader van de strijd tegen mensenhandel. 180 politieagenten namen aan de actie deel en voerden huiszoekingen uit in zeven gebouwen. Daar woonden een honderdtal personen, van wie er 25 illegaal in het land verbleven. De drie beheerders van de gebouwen zijn opgepakt.
Het parket van Luik heeft verduidelijkt dat de operatie georganiseerd is na klachten en talrijke vaststellingen. De federale politie van Luik is maandag om 7.00 uur samen met de lokale politie van Luik overgegaan tot de omsingeling van zeven gebouwen in Luik.
Samen met de politiediensten, zijn ook de huisvestingsdienst van het Waalse gewest, de gezondheidsdienst van de stad Luik, de brandweer van Luik en de Dienst Vreemdelingenzaken ter plaatse gekomen.

Tijdens de actie zijn 25 personen die illegaal in ons land verbleven, opgepakt. De drie beheerders van de gebouwen zijn opgepakt en ook bij hen thuis werd een huiszoeking uitgevoerd.
Voor de verschillende appartementen die waren ingericht in de zeven gebouwen, betaalden de huurders naar eigen zeggen 200 tot 430 euro per maand. De politieagenten doorzochten in totaal 80 appartementen, waarin meer dan 100 mensen woonden. Onder hen waren ook heel jonge kinderen.
Het ging vooral om personen van Afrikaanse afkomst of over mensen die uit het Oosten kwamen. Zij leefden in erbarmelijke hygiënische omstandigheden, en dat vaak al verschillende jaren. De sociale diensten van de stad Luik proberen nieuwe onderkomens te vinden voor die mensen.