Rechtbank Antwerpen: tot vijf jaar cel voor bende mensenhandelaars

Print
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft maandag acht mensenhandelaars veroordeeld tot celstraffen gaande van zes maanden tot vijf jaar.
De bende smokkelde tijdens de eerste zes maanden van 2004 alleen al meer dan 500 Turkse Koerden naar Groot-Brittannië.
In ruil voor buitensporige bedragen zetten ze de illegalen het Kanaal over per boot, vrachtwagen of zelfs per privé-vliegtuigje.

De politie vernam begin 2004 dat er in Antwerpen een groep Turken betrokken zou zijn bij de smokkel van illegalen naar Groot-Brittannië. De bende opereerde vanuit een Turkse vzw in Antwerpen. De illegalen vertoefden er overdag in afwachting van hun transport naar het 'beloofde land'.
Er werd een onderzoek begonnen en via telefoontaps, observaties en nazicht van de geldstromen konden de speurders de bende in kaart brengen. Op 1 juni 2004 werd er een transport van zes illegalen onderschept. Eén van de slachtoffers van de bende verklaarde dat hij 3.000 pond had moeten neertellen voor de overtocht naar Groot-Brittannië. Een andere illegaal had 4.000 euro moeten betalen voor de reis. In afwachting van hun transport verbleven ze in de woningen van de andere beklaagden die als safehouses gebruikt werden.
Osman S. was de leider van de Belgische tak van de organisatie die het traject van Antwerpen naar Groot-Brittannië voor zijn rekening nam. Hij stond in nauw contact met het kopstuk van de organisatie in Groot-Brittannië en ontving regelmatig grote geldbedragen van hem. Osman S. bekende dat hij met zijn smokkelpraktijken in mei 2003 begonnen was en dat hij in totaal een vijftigtal transporten verzorgd had.
Maar de speurders vermoedden dat hij al veel langer met zijn louche zaakjes bezig was. Ook het aantal transporten zou beduidend hoger liggen dan de beklaagde beweerde, want in de eerste zes maanden van 2004 alleen al zou hij meer dan 500 illegalen over het Kanaal gesmokkeld hebben.
De rechtbank veroordeelde Osman S. tot een celstraf van vijf jaar en een boete van 50.000 euro. Zijn rechterhand Kutbedin B.vliegt voor vier jaar achter de tralies en moet een boete van 40.000 euro neertellen. Zes medewerkers die de illegalen een tijdelijk onderdak boden en de transporten verzorgden, kregen celstraffen tussen zes maanden en drie jaar en boetes tot 25.000 euro. Een beklaagde werd vrijgesproken.