Genk knock-out

Print
De voorbije zes thuiswedstrijden kon RC Genk telkens met een zege afsluiten. Meer nog: sinds 6 december 2003 al bleef het ongeslagen in eigen huis. Toen verloor het van... Anderlecht (0-1).
22 matchen lang was het Fenix Stadion een oninneembare vesting, maar alweer de Brusselaars maakten gisterenavond, na een doelpuntrijke topper, een einde aan die fraaie reeks. Genk wordt zo (even?) uit koers geslagen voor Europees voetbal. “Maar ik weiger ook nu naar de stand te kijken,” aldus Vanderecyken.

Voorzitter Jos Vaessen had afgelopen week een overwinning tegen Anderlecht geëist, maar hij kreeg ze gisterenavond niet. Zijn RC Genk telt nu al vijf punten achterstand op Standard, dat volgende week tegen Brugge speelt. De druk op Vanderecyken om te schitteren in de beker wordt er alleen maar groter op.

“Ik kijk nooit twee wedstrijden vooruit,” aldus de Genkse coach.“De beker is onze volgende match niet, dus wil ik er ook niet over spreken. We spelen eerst nog tegen STVV. Een belangrijke wedstrijd, niet door het resultaat van vandaag of omdat het een derby betreft, maar wel omdat het onze volgende match op de kalender is. De tweede plaats helemaal onbereikbaar? Ik heb nooit uitgekeken naar die tweede stek, dat had geen zin.”

De Genk-coach was verrast dat zijn ploeg na een sterke eerste helft de wedstrijd alsnog uit handen gaf. “Zo zie je maar hoe een match kan evolueren,” aldus Vanderecyken.“We hadden het gebeuren een uur lang helemaal in handen, we speelden zelfs beter dan in de bekerwedstrijd tegen Anderlecht, maar toch liep het mis. In twee minuten kantelde het duel. Net als in Bergen kwamen we door enkele onoplettendheden op achterstand. Mentaal was het een serieuze tik. Tegen een mindere tegenstander ben je daar na enkele minuten van bekomen, tegen Anderlecht niet. Het putte moed uit die ommekeer, tikte de bal rond, waardoor wij moeilijker tot aanvallen kwamen.Die achterstand was op dat moment ook zo ongelukkig, zo onrechtvaardig.Het was normaal dat we niet meteen konden reageren.”

RC Genk kwam goed weg toen Kompany’s goal werd afgekeurd na een (heel lichte) duwfout van Tihinen. Maar ook Vanderecyken had gisteren enkele fases opgemerkt waar over gediscussieerd kon worden.“Ik zou ze nog wel eens opnieuw willen zien,” aldus de Genkse trainer. “De fout van Kompany op Daerden, in de eerste helft, bijvoorbeeld. Zeker een gele kaart waard, wat het verloop van de match zou kunnen beïnvloed hebben. En bij de derde goal werd Wamfor weggeduwd.Als je ons Jerommeke eens bekijkt, weet je dat hij niet opzijgezet wordt zonder een stevige por te krijgen. Bovendien zei Justice me dat er ook nog eens handspel begaan werd.”

Misschien allemaal juist, maar de enige conclusie blijft: Anderlecht won, ondanks een degelijke eerste helft van Genk, verdiend. En voor de Limburgers zit er dus maar één ding op: terug knokken.