Ronde van het Baskenland: Di Luca wint openingsrit

Print
De Italiaan Danilo Di Luca (Liquigas-Bianchi) heeft maandag de openingsetappe van de Ronde van het Baskenland (ProTour) gewonnen, een rit over 133 km van en naar Zarautz. In een spurt met een groep van 42 renners versloeg hij de Spanjaarden Miguel Angel Martin Perdiguero en Alejandro Valverde. Di Luca is meteen ook de eerste leider in deze 5e wedstrijd van de ProTour.
De etappe werd gekleurd door een vlucht van twee renners: Ivan Mayoz en Carlos Zarate. De twee Spanjaarden sprongen weg na een 10-tal kilometer en kregen een vrijgeleide van het peloton. Toen na 45 km de voorsprong bijna 9 minuten bedroeg, zette het peloton zich in gang en op 15 km van de eindstreep werden de twee ingelopen. Op de Garate, een klim van 2e categorie met de top op 7 km van het einde, schudden onder meer de Spanjaard Aitor Osa en de Italiaan Davide Rebellin aan de boom. Zij geraakten niet weg, maar zorgden er wel voor dat een eerste groep van 42 renners mocht sprinten voor de ritzege.

Geen enkele Belg was sterk genoeg om met die eerste groep over de streep te komen. Axel Merckx werd eerste Belg: 71e op 21 seconden.