UEFA-voorzitter Johansson ziet opvolger in Beckenbauer

De Zweed Lennart Johansson houdt zijn beslissing over zijn verwacht aftreden als UEFA-voorzitter voor 21 april, maar zijn sympathie voor Franz Beckenbauer als opvolger maakte hij woensdag op een persconferentie in München al bekend.

Belga

De Zweed zou "mijn vriend Franz" het hoogste ambt binnen de Europese Voetbalbond absoluut toevertrouwen. "Waarom niet? Franz was een uitstekende voetballer en uitstekende trainer. Hij was DFB-vice-voorzitter, is voorzitter van Bayern München en WK-baas voor 2006", vertelde Johansson in een gezamenlijke persconferentie met Beckenbauer naar aanleiding van de internationale WK-conferentie 'Visions of Football', die in juli in München zal plaatsvinden.

Johansson nam de beslissing over zijn toekomst al, maar wacht tot het UEFA-congres over drie weken in de Estse hoofdstad Tallinn om klaarheid te scheppen. "De leden uit de 52 UEFA-landen zullen het eerst vernemen", stelde de 75-jarige voetballeider. Er wordt verwacht dat de sinds 1990 zittende voorzitter ten laatste in 2007 aftreedt. Johansson is tot 2006 gekozen. Een nieuwe kandidatuur wordt uitgesloten.

Franz Beckenbauer, die zijn officiële kandidatuur nog niet stelde, bevestigde wel zijn interesse in de functie. De Franse voetballegende Michel Platini meldde zich wel al officieel als kandidaat-opvolger van Johansson.