Annus en Fazekas zijn olympisch goud definitief kwijt

Print
De Hongaarse atleten Robert Fazekas en Adrian Annus, respectievelijk discuswerper en hamerslingeraar, hebben alletwee definitief hun gouden medaille van de Olympische Spelen in Athene verloren.
Dit is het gevolg van een uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) vrijdag, die een mijlpaal wordt genoemd in de geschiedenis voor de behandeling van dopingdossiers.
Beide atleten werden door het IOC gediskwalificeerd, nadat ze bij dopingcontroles na hun overwinningen niet genoeg of geen urine afleverden.

"Deze uitspraak betekent een mijlpaal en is belangrijk in de toekomstige strijd tegen doping", verklaarde het Duitse IOC-lid Thomas Bach.
Niet verschijnen voor een dopingcontrole kan binnenkort mogelijk ook het voorwerp worden van een zaak bij het TAS, als het IAAF beslist om in beroep te gaan tegen het verdict van de Griekse federatie (SEGAS) om de sprinters Katerina Thanou en Kostas Kenteris vrij te spreken. De twee daagden aan de vooravond van de Spelen in Athene niet op voor een dopingcontrole. De schuld lag volgens SEGAS bij hun coach Christos Tzekos, die vier jaar schorsing kreeg.