Dewinter wil praten met rechterzijde VLD

Print
Het Vlaams Belang lijkt er echt werk van te willen maken om na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar het cordon sanitaire te doorbreken.
Tijdens een debat in Knokke-Heist zondag heeft Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter aan VLD-ondervoorzitter Jean-Marie Dedecker voorgesteld om gesprekken te starten tussen Vlaams Belang en de rechtervleugel van de VLD met het oog op de vorming van coalities na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

Dewinter rekende voor dat op basis van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 in alle 32 Vlaamse centrumsteden met meer dan 30.000 inwoners een centrum-rechtse coalitie mogelijk zou zijn als het Vlaams Belang daarin kan meespelen in combinatie met VLD en CD&V of een van die twee partijen.

De VLD zou in vijftien steden van oppositie naar meerderheid kunnen verhuizen en er tot vijftien burgemeesters kunnen bij krijgen. CD&V zou in acht gevallen deel van de meerderheid kunnen uitmaken en er maximaal acht burgemeesters bij krijgen.

Volgens de berekeningen van Dewinter heeft de sp.a dankzij het cordon sanitaire in de 32 centrumsteden een machtspositie die niet in verhouding staat tot het aantal stemmen. Sp.a en Groen! zijn vertegenwoordigd in achttien van de 32 schepencolleges, terwijl zij op basis van de zetelverdeling in 28 van de 32 colleges niet nodig zijn voor een meerderheid. De vier uitzonderingen zijn Oostende, Leuven, Hasselt en Lommel.

Jean-Marie Dedecker reageerde dat hij zich houdt aan het VLD-partijstandpunt om niet samen te werken met Vlaams Belang, hoewel hij de analyse van Dewinter over de oververtegenwoordiging van links in de gemeentebesturen deelt. Voor Dedecker is het aan het Vlaams Belang om zijn standpunten aan te passen zodat ze beter door de beugel kunnen.