Staking bij AIS Genk duurt voort

Print
De staking die vorige week dinsdag bij het bedrijf Algemene Industriële Schilderwerken (AIS) in Genk uitbrak, duurt voort. De 12 werknemers staakten vandaag voor de achtste dag op rij. Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat bonden en directie op korte termijn uit de impasse zullen geraken.
De werknemers van AIS gingen in staking nadat de directie een ploegbaas die zich als woordvoerder van de werknemers opstelde, ontsloeg. Het ABVV en het ACV erkenden de staking. Het vakbondsfront eiste daarop dat de directie de ontslagen werknemer terug in dienst nam en verbeteringen inzake de veiligheid en gezondheid van de werknemers doorvoerde. Een andere eis van de bonden heeft betrekking op een aanpassing van de mobiliteitsvergoeding aan de CAO van de bouwsector.
De directie van AIS weigert voorlopig elk gesprek met de vakbonden en liet via de rechtbank een bevelschrift uitvaardigen tegen de stakende werknemers. Zij kregen op straffe van een dwangsom van 750 euro per inbreuk het verbod om het bedrijfsterrein te bezetten en om klanten, leveranciers en werkwilligen de toegang tot het bedrijf te ontzeggen.
De bonden namen inmiddels een advocaat onder de arm om verzet tegen het bevelschrift van de directie aan te tekenen.