Regionale verkiezingen in Italië overschaduwd door dood paus

Print
Ondanks het overlijden van paus Johannes Paulus II zaterdagavond, zijn de regionale verkiezingen in Italië zondag gewoon doorgegaan. Om 12.00 uur bedroeg de opkomst 12,5 procent, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Bij de verkiezingen kunnen zondag en maandag zowat 40 miljoen Italianen in dertien van de twintig regio's een president kiezen.
Binnen twee weken wordt er nog gestemd in een veertiende regio, Basilicate. De Italiaanse president, Carlo Azeglio Ciampo, begaf zich nadat hij zijn stem had uitgebracht in Rome, naar het Sint-Pietersplein om deel te nemen aan een eucharistieviering en hulde te brengen aan de overleden paus.
De regionale verkiezingen vormen een belangrijke politieke graadmeter voor de parlementsverkiezingen in 2006. Volgens analisten zou een lage opkomst een voordeel kunnen betekenen voor de oppositie, wier electoraat als sterker geëngageerd en meer politiek geïnteresseerd beschouwd wordt. Van de veertien regio's, zijn er acht in handen van de coalitie van premier Silvio Berlusconi. Volgens de recentse peilingen, kan de oppositie er vier terugwinnen.