Paus Johannes Paulus II overleden

Print
In Rome is zaterdagavond om 21.37 uur op 84-jarige leeftijd paus Johannes Paulus II overleden. De paus overleed aan de gevolgen van hart- en nierfalen. De in 1978 gekozen kerkvader, die al geruime tijd ernstig ziek was, was de op twee na langst zittende paus in de geschiedenis van de rooms-katholieke kerk.
Op het Sint-Pietersplein in Rome verzamelden zich na het bekend worden van de dood Karel Wojtyla tienduizenden gelovigen om hem te herdenken.
In Rome en in duizenden kerken over de hele wereld werden kerkklokken geluid om de dood van de paus te markeren. Kort na de bekendmaking van het overlijden kwam een stroom reacties vanuit de hele wereld kwam op gang.
De 117 kardinalen onder de 80 jaar oud die gerechtigd zijn om uit hun midden een nieuwe paus te kiezen, zullen binnen vijftien en twintig dagen in de Sixtijnse kapel aan hun conclaaf beginnen om een nieuwe kerkvorst te kiezen.
Hoewel het overlijden van de paus niet onverwacht kwam, werd enkele uren voor zijn dood nog een verklaring uitgegeven over zijn medische toestand. Daarin stelde pauselijk woordvoerder Joaquin Navarro-Valls dat zijn situatie kritiek was en dat hij langzaam het bewustzijn verloor. Dat hij twee uur later zou overlijden, was toen echter niet duidelijk. Aan de naderende dood van de kerkvorst leken weinigen de afgelopen dagen nog te twijfelen, zelfs de paus zelf niet. Hij weigerde vorige week naar het ziekenhuis te gaan om opnieuw te worden behandeld en koos ervoor om in zijn eigen vertrekken in het Vaticaan de dood af te wachten.

Kardinaal Angelo Sodano, de nummer 2 in de hiërarchie van het Vaticaan, leidde kort na het overlijden van de paus herdenkingsgebeden op het Sint-Pietersplein. Na enkele minuten van stilte als betuiging van respect, brak een spontaan, kalm applaus uit onder de naar schatting vijftigduizend mensen die zich op het plein voor de Sint-Pieterskerk hadden verzameld. Later werd op diverse plaatsen gezang ingezet.
De paus is woensdag voor het laatst in het openbaar verschenen. Hij toonde zich in het venster voor zijn vetrek aan de menigte op het Sint-Pietersplein. Hij probeerde iets te zeggen en kreeg een microfoon aangereikt, maar de frêle kerkvader slaagde er niet in iets uit te brengen. Enkele momenten later verdween hij voor altijd achter de gordijnen.
Kardinalen vanuit de hele wereld zullen de komende dagen naar Rome reizen om herdenkingsceremonies en de ter aardebestelling van de paus bij te wonen.

De krant Il Secolo XIX uit Genoa meldt dat de paus tijdens zijn laatste levensdagen met de hulp van zijn persoonlijke secretaris aartsbisschop Stanislaw Dziwisz een persoonlijke boodschap heeft opgesteld waarin hij zijn omgeving en de rooms-katholieke gelovigen oproept niet te treuren om zijn verscheiden en met hem de vreugde te delen die hem te wachten stond door de hereniging met God. "Ik ben gelukkig, en jullie zouden dat ook moeten zijn. Laten we samen in blijdschap bidden", aldus de boodschap.

De Amerikaanse president George Bush prees de paus als "een inspiratiebron voor allen." De vlaggen op het Witte Huis gingen na het bekend worden van de dood van de paus halfstok.