Kardinaal Danneels is paus vooral erg dankbaar

Print
Kardinaal Godfried Danneels is de paus bijzonder dankbaar omdat hij veel voor hem heeft betekend. Dat zei hij zondagochtend tijdens een persconferentie in Brussel.
"De paus gaat voor mij de geschiedenis in als de man die katholieken en joden weer dichter bij elkaar bracht en mee de val van het communisme inleidde", zei de kardinaal, pas terug uit China.
"Ik ben niet echt in rouw. Ik ben de paus vooral bijzonder dankbaar. Hij heeft veel voor mij betekend, vooral omdat ik hem persoonlijk goed heb gekend." De kardinaal leerde Johannes Paulus II kennen in 1980, toen hij tijdens de Nederlandse synode een maand lang met hem samenleefde.
"Hij was tijdens zijn leven een echte herder. Hij liep voor de kudde en leidde ze met sterke en klare taal. Maar hij zorgde ook voor de zwakkeren achteraan en streelde met zijn taal. Daarom is hij voor mij een echt voorbeeld dat ik wil volgen", sprak de kardinaal.
Hij stipte voorts enkele hoogtepunten van het pontificaat van de paus aan. "Ik onthoud vooral drie dingen. Johannes Paulus II heeft de kerk het derde millennium ingeleid. Velen zullen vooral zijn sterke uitspraken onthouden, maar ik denk aan zijn opmerkelijke aandacht voor de moderne cultuur. Deze paus zette ook het tweede Vaticaans concilie verder om in de praktijk. Maar het meest zal ik hem herinneren als de man die joden en katholieken weer dichter bij elkaar bracht. Het beeld van de paus aan de klaagmuur is historisch."

Volgens kardinaal Danneels heeft de paus ook tijdens zijn laatste dagen nog grote indruk gemaakt. "We dachten dat zijn pontificaat een tijd geleden, toen hij zijn stem verloor, afgelopen was. Maar hij zei nog meer nadat hij zijn stem had verloren. Hij heeft de ware mens getoond: sterk in zijn leven en zijn werk, maar dan heel breekbaar en waardig stervende als een Christus op het kruis."
Kardinaal Danneels verwacht niet dat de dood van de paus een turbulente periode inluidt voor de kerk. "We moeten uiteraard een nieuw evenwicht zoeken. Maar de nieuwe paus die de kardinalen verkiezen, zal altijd de juiste zijn, de ware Jacob. In de geschiedenis kwam de juiste paus altijd op de juiste tijd. Als ik advies moet geven aan de opvolger van Johannes Paulus II? Doe voort met wat je voorganger is begonnen."

Kardinaal Danneels vertrekt binnenkort naar Rome voor het conclaaf. "Het is mijn eerste conclaaf, dus ik weet niet hoe het er aan toe zal gaan. Ik vermoed dat we het eerst zullen hebben over wat we in onze kerk nodig hebben. En er zal uiteraard ook gepraat worden over de kandidaten. Ook als ik terugkeer, zal ik er weinig over kunnen zeggen", besloot kardinaal Danneels.