Minister Anciaux geeft 1,5 miljoen euro aan (top)sportevenementen

Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit) maakt in 2005 anderhalf miljoen euro vrij voor de organisatie van (top)sportevenementen.

Belga

De twee belangrijkste peilers in het subsidiebeleid van Anciaux zijn de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen (op 3 april) en de atletiekmeeting Memorial Ivo Van Damme (op 26 augustus), die elk 75.000 euro toegeschoven krijgen. De semi-wielerklassieker Gent-Wevelgem (50.000 euro), de Nacht van de Atletiek in Hechtel (55.000 euro), de Kerstjumping in Mechelen (50.000 euro), en de Diamond Games in het Sportpaleis van Antwerpen (50.000 euro) volgen een categorie onder de twee topsportevenementen.

Volgens Anciaux is het belangrijk om de subsidiepot te verdelen over een zo breed mogelijke waaier aan sporttakken. Daarom worden ook onder andere de Zesdaagse van Gent, de Superprestige in het veldrijden, de Crosscup in het veldlopen, de Grote Prijs van Vlaanderen in het motorcross, de Flanders Indoor Cup atletiek, de wereldbeker artistieke gymnastiek, en de internationale jumping van Lummen gesubsidieerd.

Voor 2005 heeft minister Anciaux ook bewust gekozen om een aantal jongerenwedstrijden te ondersteunen. De organisatoren van bijvoorbeeld topcompetities voor beloften in het wielrennen (de vroegere amateur-klassiekers), tennis-, tafeltennis- en squashtoernooien voor jongeren krijgen een kleine financiële stimulans omdat zij de jeugd kansen geven internationale ervaring op te doen, zo luidt het nog.