"Pensioenen betaalbaar, maar onvoldoende"

De overheid zal de pensioenen ook in de toekomst kunnen blijven betalen, maar het wettelijk pensioen zal niet volstaan. Daarom is het nodig om tijdens de actieve loopbaan een bijkomend stukje opzij te zetten.

Belga

Dat zegt sp.a-vice-premier, Johan Vande Lanotte in Dag Allemaal. Hij verwacht wel problemen over de vraag wat de ziekteverzekering nog moet terugbetalen.

Vande Lanotte wijst erop dat het bestaande pensioensysteem werd opgebouwd vanuit de verwachting dat mensen na hun pensioen nog tien tot vijftien jaar leven. Vandaag hebben veel 65-plussers nog 25 jaar te leven.

"Deze nieuwe situatie verplicht ons om, naast het wettelijk pensioen, een tweede pijler te bouwen", aldus de sp.a'er. Vande Lanotte voorspelt voorts problemen over de vraag welke kosten er in de ziekteverzekering nog moeten terugbetaald worden. Wat betalen we nog terug tot op welke leeftijd en met welk doel? Bij wijze van karikatuur haalt hij het voorbeeld aan van een 88-jarige die een nieuwe heup wil om de Himalaya te kunnen beklimmen.