VN-rapport pessimistisch over milieu

Zestig procent van 's werelds rivieren, meren, graslanden, bossen en landbouwgrond is uitgeput. Dat staat in een woensdag verschenen onderzoek van de Verenigde Naties, het grootste dat ooit is uitgevoerd naar de invloed van de mens op het milieu.

AP Ned

De laatste vijftig jaar heeft de mens zijn ecosystemen sneller en ingrijpender veranderd dan ooit daarvoor. Een aanzienlijk deel van de biodiversiteit op aarde is verloren gegaan. Het verlies is het gevolg van de groei van de wereldbevolking en economische activiteit, en grotendeels onherstelbaar, aldus het VN-rapport.

Eenvijfde van de koraalriffen en eenderde van de bossen zijn de afgelopen decennia verwoest. Eenderde van alle soorten wordt met uitsterven bedreigd. Het aantal epidemieën, overstromingen en branden is toegenomen. De hoeveelheid kooldioxide is enorm gestegen. Volgens het rapport belemmert het verval van ecosystemen de bestrijding van armoede en ziekte.

Bijna veertienhonderd wetenschappers van 95 landen bestudeerden zestienduizend satellietfoto's en analyseerden statistieken en wetenschappelijke artikelen.