Russische hackers kraken bank-servers en bieden data te koop aan

Criminele Russische computerspecialisten hebben bank-servers in Moskou gekraakt en alle daar opgeslagen geheime informatie over transacties van de Centrale Bank te koop aangeboden.

Belga

Voor de data wordt op het internet een prijs van omgerekend 775 euro gevraagd. Dat bericht de Moskouse krant Wedomosti woensdag. In de prijs zijn alle operaties met de Centrale Bank tussen april 2003 en september 2004 begrepen.

Deskundigen sluiten niet uit dat de te koop aangeboden data uit het milieu van de Russische geheime dienst komen. De wet schrijft de handelsbanken voor alle transacties met een waarde van omgerekend meer dan 15.000 euro aan de overheid te melden.

In het verleden werden in Rusland reeds diverse keren vertrouwelijke economische data gestolen en verkocht. In februari 2003 boden criminelen de volledige klantendata van de grootste Russische gsm-operator MTS aan. In november maakten hackers een databank van de Russische belastingendienst openbaar met daarop 36 miljoen belastingaangiftes van inwoners van Moskou en omgeving voor de jaren 1999 tot 2002.