Bedrijf trekt beloning voor Mac OS X-virusschrijver in

Het bedrijf dat 25.000 dollar beloofde aan eenieder die erin slaagde een virus te schrijven voor Mac OS X, het besturingssysteem van Apple Macintosh, heeft zijn aanbod ingetrokken nadat er vanuit de Apple-gemeenschap een storm van protest kwam.

Belga

Het is algemeen bekend dat Apple-computers zo goed als virusvrij zijn, terwijl andere pc's de ene aanval na de andere te verduren krijgen. Dat komt, zo orakelen Apple-fans, omdat het besturingssysteem van Apple Macintosh waterdicht is, een bewering waarmee beveiligingsfirma Symantec niet akkoord ging. Mac OS X is volgens Symantec intrinsiek even onveilig als Windows, maar het wordt nooit getroffen door virussen omdat het niet populair genoeg en dus ook niet interessant genoeg is voor virusschrijvers.

Die stelling stuitte op heel wat ergernis bij Jack Campbell, topman van DVGForge, een bedrijf dat accessoires voor Apple-producten maakt. Om te bewijzen dat het echt niet zo makkelijk is een virus te schrijven voor de paradepaardjes van Steve Jobs, loofde Campbell 25.000 dollar uit voor de schrijver van een schadelijk virus dat tenminste twee Mac OS X-computers kon besmetten.

Na grootschalig protest vanuit de Apple-gemeenschap en uit vrees voor juridische gevolgen trekt Campbell zijn aanbod nu in. De topman voegde er wel nog aan toe dat hij overtuigd blijft van de waterdichtheid van het Apple Macintosh besturingssysteem.