Europese Commissie wil lagere prijzen voor internetlijnen

De Europese Commissie meent dat de prijzen van huurlijnen, die een belangrijke rol in de breedbanddiensten van ondernemingen spelen, de reële kost moeten weerspiegelen.

Belga

In diverse lidstaten, zo oordeelt het dagelijks bestuur van de EU, is dat momenteel niet het geval.

De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan dat ze maatregelen zouden nemen om in deze ten volle de concurentie te laten spelen. "De huurlijnen", aldus bevoegd Commissaris Viviane Reding, "zijn essentieel om in Europa een communicatie-infrastructuur van wereldklasse te krijgen".

Volgens de Commissaris kan een correcte, concurrentiële tarificatie de kostprijs van de elektronische diensten aanzienlijk doen dalen. Op dit ogenblik, aldus de Commissie, zijn er gigantische prijsverschillen in de Unie. In sommige lidstaten is de prijs voor huurlijnen met een debiet van 2Mbit/sec zeven keer zo duur als in andere lidstaten.

In haar aanbeveling geeft de Commissie de nationale regelgevende instanties (NRI's) een overzicht van de beste huidige praktijken. Niet zelden zijn het de traditionele telecomoperatoren die de huurlijnen aanbieden. De nieuwkomers beschikken over hun eigen netwerk. Om hun klanten op het eigen netwerk aan te sluiten, hebben ze een "huurlijndeelcircuit" en dat wordt doorgaans door de traditionele operatoren geleverd. De Commissie vraagt nu dat dit element van de markt tegen concurrentiële prijzen wordt geleverd.