Disney en de gebroeders Weinstein uiteen

De Amerikaanse amusementsgigant Disney en de oprichters van filmproducent Miramax, de gebroeders Bob en Harvey Weinstein, hebben dinsdag, na maandenlange onderhandelingen, in een gezamenlijk communiqué aangekondigd in der minne uiteen te gaan.

Belga

De gebroeders Weinstein maakten Miramax, dat in 1979 door hen werd opgericht, tot een van de grootste succesmachines van Hollywood. Zij gaan nu zonder Disney verder.

Disney kocht Miramax in 1993 aan en zal, naast de naam "Miramax Films," de catalogus van zowel Miramax als Dimension behouden, zo meldt het communiqué. De Weinsteins, met Harvey aan het hoofd van Miramax en Bob als leider van Dimension Films, zijn de producenten van wereldwijde successen als "Pulp Fiction," "The English Patient," "Good Will Hunting" en "Shakespeare in Love." Ook de serie "Scream" werd door hen geproduceerd. Daarnaast brachten de Weinsteins in de Verenigde Staten Europese films in omloop, die zonder hen vermoedelijk nooit voet op Amerikaanse bodem hadden gekregen. Zo haalde Miramax in 2001 "Amélie Poulain" naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.