Branson kondigt eerste commerciële ruimtevlucht aan

De Britse miljardair Richard Branson heeft donderdag in de Indiase stad Bombay bevestigd dat zijn groep Virgin nog steeds het ambitieuze plan koestert om commerciële ruimtevluchten aan te bieden.

Belga

Branson verklaarde dat de eerste astronaut die zijn eigen biljet betaalt, samen met hem binnen 30 maanden vertrekt. "Het plan voor het nieuwe ruimteschip is af en de werken aan het project zullen de komende drie maanden beginnen. De eerste commerciële ruimtevlucht is gepland binnen 2,5 jaar," zei Branson aan de pers in Bombay.

Branson is de directeur en oprichter van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic en gepassioneerd door ruimtevaart. Vorig jaar maakte hij een akkoord bekend ter waarde van 20,6 miljoen euro met Mojave Aerospace Ventures (MAV), gespecialiseerd in luchtvaarttechnologie, om samen de eerste ruimtevaartmaatschappij in de wereld op te richten.

MAV zal de technologie van Burt Rutan gebruiken. Rutan is de man achter SpaceShipOne, het private ruimtetuig dat op 21 juni 2004 de ruimtegrens (100 kilometer hoogte) overschreed.

De eerste commerciële ruimtevluchten zullen 169.000 euro kosten volgens Branson, een opleiding van drie dagen inbegrepen.