Vlaamse scholen organiseren te weinig sportactiviteiten

Print
Vlaamse scholen organiseren te weinig sportactiviteiten. Dat is althans de mening van leerlingen uit zowel het lager als het secundair onderwijs in Vlaanderen, zo blijkt uit een online-enquête van het onderwijsblad Klasse bij meer dan 3.000 leerlingen, leerkrachten en ouders.
Jongeren (14-18 jaar) en tieners (10-12 jaar) geven zichzelf respectievelijk een score van 7,3 en 7,9 op 10 wat betreft hun sportieve ingesteldheid. Ze zijn echter van mening dat de school maar matig inspeelt op de behoeften en mogelijkheden op sportief gebied. De Vlaamse scholen krijgen van de leerlingen een gemiddelde van 6,1 op 10 voor hun sportbeleid.
Zo worden er op de meeste Vlaamse scholen onvoldoende eigentijdse sportactiviteiten georganiseerd. Aquagym, taibo, squash en muurklimmen moeten het nog altijd afleggen tegen klassiekers zoals volleybal of touwklimmen. Leerlingen vinden dat de school, zowel tijdens als buiten de lesuren, te weinig bewegingsvriendelijke of sportieve activiteiten organiseert. Ze zijn ook van mening dat er te weinig wordt gedaan met de sportieve ideeën die zij zelf voorstellen.
Leerkrachten zijn er daarentegen van overtuigd dat leerlingen heel wat kansen krijgen om op school te sporten. Ze zijn het wel met hun leerlingen eens over het feit dat ze zelf niet vaak mee sporten. "Twee uur lichamelijke opvoeding per week is tijdverlies. Fysiologisch bieden die twee uur geen enkele waarde. Om goed te zijn zouden leerlingen dagelijks een uur sport of spel moeten krijgen op school", aldus Ivan Sonck, die jarenlang actief was bij de VRT-sportredactie. "Maar er zijn hoopvolle tekenen. De desinteresse van de politici is voorbij. Ze wijzen op het belang van sport, en niet enkel dat van topsport. Die bewustmaking dat sport belangrijk is, is een goede zaak", aldus nog Sonck.