België levert terreurverdachte aan Spanje uit

Print
Youssef Belhadj is vandaag aan de Spaanse autoriteiten uitgeleverd. Spanje had tegen de 28-jarige Marokkaan een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd op verdenking van betrokkenheid bij de terreuraanslagen van Madrid.
Belhadj werd onder bewaking van Spaanse politieagenten op een vliegtuig richting Spanje gezet, waar hij aan het begin van de middag aankwam, deelde het federale parket mee. Het gerecht in Madrid vermoedt dat hij de man is die in een videoboodschap de aanslagen van 11 maart 2004 in de Spaanse hoofdstad namens het terreurnetwerk al-Qaida opeiste.

Het Madrileense gerecht vaardigde op 31 januari een Europees arrestatiebevel tegen Youssef B. uit. De Marokkaan werd de dag nadien in zijn woning in Brussel opgepakt. De politie hield hem al een tijd in het oog. Hij werd kort na de aanslagen van Madrid immers al in Brussel gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van de Marokkaanse terreurgroep GICM (Groupe islamique combattant marocain). In juni 2004 kwam hij weer vrij omdat het dossier niet zwaar genoeg woog, maar hij bleef wel formeel onder verdenking staan.