Verzakkingen Sint-Truiden : Zoutstraat weer open voor verkeer

Print
De Zoutstraat in Sint-Truiden, waar tengevolge van verzakkingen de afgelopen maanden drie woningen onbewoonbaar verklaard en afgebroken werden, is vrijdagnamiddag opnieuw opengesteld voor het verkeer.
Burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) besliste vrijdag de weg te openen voor doorgaand verkeer met een maximaal gewicht tot 3,5 ton omdat er geen nieuwe schadegevallen gemeld werden en er geen gevaar meer bestaat voor de openbare veiligheid.

De precieze oorzaak van de verzakkingen in de Zoutstraat is nog niet duidelijk. Een door de stad aangestelde geoloog onderzoekt de zaak. Hij zal maandag een eerste bezoek aan de site brengen om samen met een gerechtsdeskundige een betere kijk op de ondergrond van de woningen te krijgen. De geoloog zal naar eigen zeggen zes maanden nodig hebben voor zijn onderzoek.
"De verzakkingen zijn waarschijnlijk het gevolg van een verstoring van het evenwicht in de bodemstructuur, gecombineerd met effecten tengevolge van de draagkracht van de bodem, de funderingen en constructie van de gebouwen, de eventuele verstoring van de grondwaterlagen en de aanwezigheid van de Cicindriabeek", zegt Vandenhove.

De Truiense burgemeester denkt er aan om in de toekomst bijkomende stedenbouwkundige verplichtingen op te leggen met het oog op ondergrondse constructies, funderingen en bemaling in de vallei van de Cicindria.