Geen vergunning voor edelherten in Limburg

In de Limburgse bossen worden dan toch geen edelherten uitgezet. De provincie Limburg had plannen om samen met Nederlandse collega's het natuurgebied Kempenbroek te ontsluiten.

AP Ned

Dit natuurgebied ligt in de gemeenten Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Maaseik en Kinrooi en over de Nederlandse grens in Weert en Budel. Er was Europees geld voor wildbruggen, zodat het edelhert opnieuw geïntroduceerd kon worden in de regio. Maar Vlaams minister van Natuur Kris Peeters geeft geen vergunning voor het project van het Kempenbroek. De minister volgt de adviezen die enkele raden eerder al hadden gegeven. De ingrepen die zouden gebeuren om de verkeersveiligheid op enkele oversteekplaatsen te verhogen, komen er wél.

Bij Stichting Limburgs Landschap vinden ze het jammer dat het project wordt afgeblazen. "Maar in Nederland willen ze het project wél doorzetten. Het is dus niet uitgesloten dat de edelherten net over de grens wel uitgezet worden", zegt directeur Frans Verstraeten. Op die manier is het niet ondenkbaar dat edelherten uiteindelijk toch de landsgrens oversteken en zo in Belgisch-Limburg terechtkomen.