Voormalig topadviseur Clinton bekent vernietigen geheime stukken

Print
De voormalige nationale-veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Sandy Berger, heeft vrijdag schuld bekend aan het vernietigen van geheime stukken uit de National Archives die betrekking hebben op de bestrijding van het terrorisme. Berger was de belangrijkste adviseur van president Bill Clinton met betrekking tot nationale veiligheid.
Berger verwijderde drie documenten over mogelijke terreuraanslagen tijdens viering van de millenniumnacht. Berger zei eerder dat hij de documenten per ongeluk had verwijderd uit de nationale archieven, waar een groot aantal geheime en historische documenten als de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en de originele versie van de grondwet worden bewaard.
Vrijdag bekende hij tijdens de rechtszitting over de kwestie echter dat hij de verdwenen documenten expres heeft meegenomen en in stukken geknipt. Waarom Berger de stukken vernietigde, is niet duidelijk. De verdwijning ervan kwam aan het licht door het werk van de 11 september-commissie die de regering-Bush instelde om de aanslagen in New York en Washington te onderzoeken. De door Berger verduisterde stukken hadden licht kunnen werpen op de maatregelen die de regering-Clinton heeft genomen om aanslagen op oudejaarsavond 1999 te voorkomen.

Berger riskeert een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete van 100.000 dollar. De voormalige topadviseur en het openbaar ministerie hebben echter een deal gesloten waarbij Berger schuld bekende in ruil voor een relatief lage straf, een boete van 10.000 dollar.